• darkblurbg

Gezonde mensen

Overweeg jij coaching ter vermindering van stressklachten of ter ondersteuning bij preventie of herstel van burn-out? Bij CenTalent ondersteun ik mensen die op een gezonde en gebalanceerde manier willen werken aan hun herstel. Mensen met spanningsklachten zijn geen probleemgevallen. Het zijn gezonde mensen die een normale reactie laten zien op een ongezonde taakdruk. Dit kan door omstandigheden in zowel de zakelijke als de privé-sfeer, of door een combinatie hiervan worden veroorzaakt.

 

Stress of burn-out ontstaat als de balans tussen jouw belasting en jouw belastbaarheid weg is. Er is iets in je leven dat niet goed past bij wie je bent of wat je belangrijk vindt. Je energie lekt weg en je krijgt gezondheidsproblemen, vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, emotionele uitbarstingen of negatieve gedachten en gevoelens. Dit is een teken dat er iets moet veranderen, maar wát en hoe dan?

burn out

Wat gaan we doen?

 • Je leert jouw stresssignalen herkennen
 • Je krijgt inzicht in je persoonlijke stressveroorzakers
 • Je leert de bronnen van de stress aan te pakken en je spanning te reguleren
 • Je leert bepaalde vaardigheden optimaliseren, zoals relativeren, eigen grenzen bewaken, timemanagement, delegeren, omgaan met conflicten, verminderen perfectionisme, ‘afkicken’ van werkverslaving
 • Je weet hoe je terugval herkent en kunt omkeren

Samen met je coach ga je onderzoeken waar je behoefte aan hebt. De coaching kan onder andere uit de volgende onderdelen bestaan:

Oriëntatie
Allereerst bespreken we je huidige situatie en het verloop van jouw klachten tot nu toe. Daarnaast is het belangrijk jouw persoonlijke doelstellingen en verwachtingen vast te stellen, zodat het coachtraject op jouw wensen en behoeften is gericht. Daarna gaan we kijken welke punten als eerste kunnen worden aangepakt.
Analyse van stressklachten en stressbronnen
We gaan op zoek naar de oorzaak van de stress en de klachten. Je leert jouw energiegevers en energievreters kennen. Dit kan in zowel jouw privé- als werksituatie zijn.
Herstel van energie en fysieke conditie
Ook gaan we vanaf het begin werken aan rust en ontspanning én aan het herstel van je conditie. Dit gaat in kleine stapjes. Je leert luisteren naar wat je lichaam nodig heeft en rust te nemen als je lichaam daarom vraagt.
Omgaan met stress en emoties
We gaan op zoek naar jouw gebruikelijke manier van omgaan met stress en we denken na over de meest effectieve oplossingen. Je krijgt inzicht in jouw stress verhogende gedachten en leert technieken om sneller te relativeren.
Versterken van competenties
Gedurende het hele coachtraject gaan we aan de slag met jouw talenten. Die zullen je helpen om probleem het hoofd te bieden. Voorbeelden van talenten of competenties waaraan je kunt werken zijn:

 • Zelfvertrouwen
 • Zelfsturing
 • Assertiviteit, grenzen bewaken, nee zeggen
 • Plannen en prioriteiten stellen
 • Omgaan met verstoringen
 • Conflicten oplossen
 • Delegeren
 • Omgaan met tegenslagen
 • Leren praten over werkdruk
 • Omgaan met verandering

Hervinden van jezelf
Vaak weet je niet meer wat leuk is of wat energie geeft en heb je eigenlijk te lang je eigen behoeften en wensen links laten liggen. Je herontdekt wat je talenten en waarden zijn en wat echt belangrijk voor je is.
Match met sociale omgeving en werk
We gaan bekijken hoe jouw omgeving zich verhoudt tot jou.
Privé: We bespreken de taakverdeling of belasting in jouw privésituatie. Zijn er zware zorgtaken of lastige onderwerpen binnen jouw sociale omgeving? Moeten er zaken worden opgelost?
Werk: We bekijken of het werk dat je doet bij je past. We onderzoeken hulpbronnen en valkuilen bij terugkeer. We bezien welke aanpassingen nodig zijn binnen het werk. Wat moet vóór terugkeer met je leidinggevende of werkgever besproken worden en hoe pak je dat aan?
Terugvalpreventie, re-integratie en follow-up
Als je je weer steviger voelt kun je je burn-out gaan zien als een cadeau, een leerzame periode, maar je wilt voorkomen dat je ooit terugvalt. Voor je terugkeert naar het werk maken we daar eerst een plan voor.

Wat levert het op?

Je wordt niet vanzelf of door alleen rust nemen beter. Herstel van stress of burn-out is hard werken. Het vraagt moed om vertrouwde reactiepatronen los te laten en open te staan voor alternatieven. Het kost tijd om nieuwe vaardigheden te leren. Je leert om negatieve gedachten om te buigen en je gaat beter relativeren. Zonder jouw nadrukkelijke toestemming wordt niets over de inhoud van de gesprekken

gerapporteerd aan jouw leidinggevende of organisatie. Wel wordt er, desgewenst, verslag gedaan van de procesvoortgang (het aantal en de frequentie van de gesprekken, enzovoort). Als je dat wilt, kan er een gesprek plaatsvinden tussen jou, de leidinggevende of HR en mij om te bespreken wat jou zou helpen om op het werk minder last van stress te hebben.

Stress- en burn-outcoaching zal een goede bijdrage leveren aan een gezonde balans, herstel van vitaliteit, werkplezier en effectiviteit. De ervaring leert dat je waardevolle lessen leert, waar je in het vervolg van je leven en loopbaan veel profijt van hebt.

Neem contact op voor meer informatie. Je bent van harte welkom!